Sónar+D és un esdeveniment incomparable. Un espai on podràs experimentar des de performances, xerrades i instal·lacions fins a conferències en què no et quedaràs assegut. Una fusió d’innovació i creativitat que va molt més enllà de l’art i la música, explorant els nous espais compartits de les indústries creatives durant tres dies, amb un programa totalment integrat a Sónar de Dia.
Aquest inclou fòrums interactius, taules rodones, conferències performatives i un espai expositiu interactiu: Project Area. A més, compta amb actuacions que construeixen ponts entre la música, les arts visuals, la dansa, la performance i el pensament. Tot plegat pensat per a desenes d’artistes, tecnòlegs, científics, visionaris i ments radicals dels àmbits audiovisual, musical, l’enginyeria, la computació quàntica o el disseny d’interfícies.
Aquest any, hem organitzat Sónar+D 2025 al voltant de tres línies temàtiques principals, que ja vam anunciar el gener passat: ‘AI + Creativity’ (on explorarem noves aplicacions i enfocaments alternatius de la IA en la música i la creativitat), ‘Futuring the Creative Industries’ (on professionals del sector compartiran aprenentatges i noves perspectives sobre el sector cultural) i ‘Worlds to Come’ (on les ments més curioses imaginaran nous mons possibles: el futurisme no binari, la terraformació i els viatges interestel·lars).
AI + Creativity: noves eines, aplicacions i enfocaments alternatius de la IA en la música i l’audiovisual
Amb una mirada més enllà de la IA generativa tipus ChatGPT i Midjourney, aquest any posarem el focus en eines innovadores i enfocaments no convencionals aplicats a l’àmbit musical i audiovisual. També abordarem la dimensió humanista d’aquesta tecnologia en constant evolució, incloent-hi les batalles ètiques i polítiques que es donen en el espai latent. Les activitats estan adreçades a creadores i creadors de qualsevol disciplina, així com a professionals vinculats a les indústries creatives.
El tret de sortida serà amb ‘Introducing AI & Music powered by S+T+ARTS’, un fòrum obert organitzat amb el Ministeri de Cultura - Cap a Mondiacult 2025, que inaugura el festival el dijous 12 de juny. Reunirà investigadores i artistes de la Universitat de Barcelona i la University of the Arts London, així com representants d'organitzacions com Stability AI i Instrument Inventors Initiative.
Un dels plats forts serà la tercera edició del +RAIN Film Festival, el primer festival internacional de cinema generat amb IA a Europa, coproduït amb la Universitat Pompeu Fabra. Es donarà a conèixer el procés creatiu d’una pel·lícula amb IA, la seva producció i com interactuen els creadors amb aquesta tecnologia. Les pel·lícules premiades es projectaran en una sessió especial dins de Sónar+D.
La resta del contingut d’aquest bloc s’emmarca sota la iniciativa plurianual AI & Music powered by S+T+ARTS, a la que Sónar dedica una part important de la seva programació a explorar les innovacions en aquest camp en ràpida evolució. Hi destaquen: l'espectacle ‘Territorios sonoros emergentes’ -que presenta el col·lectiu AudioStellar- en el qual usa la tecnologia de seguiment del moviment i la intel·ligència artificial per a crear un espectacle visual i sonor, així com l'investigador de Bangkok ญาบอยฮานอย / yaboihanoi amb el seu ús particular de la IA per a produir música electrònica avantguardista però fidel a les tradicions culturals.
‘A musical understanding of AI as resonance’ és una de les interessants propostes que ens porta l'artista, investigadora i intèrpret Marije Baalman, on reflexiona sobre el costat humà (a vegades oblidat) de la tecnologia. En consonància, tindrem ‘Automating Bodies: Power, Music and AI’ amb la investigadora Joanne Armitage que investiga les dinàmiques de poder entre la tecnologia i els cossos físics. També seran presents en aquest bloc els dos investigadors Jordi Pons de Stability AI i Rebeca Fiebrink. Tots dos reflexionaran sobre les perspectives de futur de la IA musical: Jordi qüestionarà quin tipus de música s’està fent amb IA a ‘Artistic Trends, Music & AI’ i Rebecca ens plantejarà a ‘Design your dream music AI tool’ quin tipus de IA musical ens agradaria crear a nosaltres mateixos.
Finalment, comptarem amb l’‘AI Performance Playground’: un hacklab on 12 participants seleccionats via un ‘Open Call’ treballaran durant tres dies amb IA aplicada a l'enginyeria i la música en un projecte liderat per Peter Kirn i Anna Xambó, amb el suport de IASlab de La Salle-URL. Els resultats dels seus respectius treballs, es mostraran mitjançant una persentació pública.
D'altra banda, Sónar presentarà les noves propostes artístiques de Maria Arnal. Amb un llarg recorregut incorporant la IA en la seva pràctica musical, l'artista presenta ‘Ama’, un show inèdit que ben segur marcarà la pròxima etapa de la seva carrera artística. A més, el programa es completa amb els directes inèdits de l'artista audiovisual i músic experimental britànic patten, 'Hyporeal' del compositor finlandès Ville Haimala i 'Phenomena', un projecte experimental dels productors madrilenys R-010 i Venerandi.
+RAIN Film Festival (INT) | AI Performance Playground (INT) | AudioStellar present ‘Territorios sonoros emergentes’ (AR) | Introducing AI & Music (INT) | ‘Automating Bodies: Power, Music and AI’ with Joanne Armitage (UK) | ‘Artistic trends in Music AI’ with Jordi Pons (Stability AI) (ES) | Maria Arnal presents ‘Ama’ (ES) | ‘A musical understanding of AI as resonance’ with Marije Baalman (NL) | R-010 & Venerandi present ‘Phenomena’ (ES) | ‘Design your dream music AI tool’ with Rebecca Fiebrink (UK) | Ville Haimala presents ‘Hyporeal’ (FI/DE) | ‘Lemongrass & Bass: A Thai Recipe for AI Music’ with ญาบอยฮานอย yaboihanoi (TH)
“Futuring the Creative Industries”: noves perspectives i aprenentatges per a professionals del sector cultural
Aquest eix temàtic de Sónar+D 2025 està dissenyat especialment per a professionals del sector de les indústries creatives, oferint un espai d'aprenentatge, inspiració i reflexió sobre els canvis que definiran el seu futur. Els continguts aborden les necessitats i desafiaments dels qui treballen en la programació, el comissariat, la gestió cultural, així com en la comunicació, la publicitat, el disseny d'experiències, la recerca de tendències i altres àmbits afins.
L'obertura anirà a càrrec del fòrum ‘How to future the creative industries’ en el qual es reuneixen diferents experts comissaris internacionals de primer nivell d’institucions com el New Museum, Serpentine Galleries, Tabakalera o la Onassis Foundation, entre d’altres. Juntxs, exploraran des de diferents perspectives i experiències la missió de les institucions culturals en el nou horitzó de l'art digital.
Aquest any, comptarem amb una de les veus més prestigioses de l'art emergent com és Salome Asega, directora de NEW INC -incubadora d'arts digitals del New Museum- explorarà com el seu paper institucional - que ella compara amb l'arquitectura - conviu amb la cura de la seva pròpia pràctica artística, o el que ella diu ‘jardineria’.
Seguint amb la programació, tindrem ‘MAT(H)RASH: un nou manifest de l'art’ en què s'abordarà l'aparició de nova estètica artística pop, molt pròxima al meme i a la monstruositat. En ella, participaran l'analista cultural Julieta Wibel i el tecnòleg Mike Fernandez juntament amb les artistes Samantha Hudson i YESSi PERSE.
El programa de Sónar+D també inclou diverses activitats organitzades sota el marc de TIMES, un projecte col·laboratiu entre Sónar i altres nou festivals europeus. Així mateix, podrem gaudir de les dues co-creacions de TIMES de 2024 i 2025: ‘Białowieża’ de Chris Watson & Izabella Dłużyk, i ‘A Forbidden Distance’ de Saint Abdullah, Eomac & Rebecca Salvadori. La segona co-creació de la iniciativa TIMES també serà present enguany a Sónar de Dia amb ‘The Talk’, una performance multidisciplinària basada en el primer ordinador del món, el Antikythera de l'Antiga Grècia, creada pels músics HEITH i James K, juntament amb l'artista-investigadora Günseli Yalcinkaya i el dissenyador escenogràfic Andrea Belosi. Sónar+D i TIMES també presenten una trobada única entre comissàries i directores artístiques de festivals, espais de creació i museus: ’Cracks in the foundation: Curation in 2025’.
Els workshops ‘Hacking the world’ i ‘Aquelarre Futurista’ portaran una visió crítica del present i el futur. Les analistes de tendències Berta Segura i Francesca Tur, juntament amb diverses convidades oferiran una sessió interactiva amb el públic en el qual s'analitzarà com la geopolítica, la tecnologia i la cultura digital afecten la formació d'audiències i les interaccions entre artistes i públics.
Aquest 2025 Sónar+D comptarà amb una rèplica de l'absis de l'església de Sant Climent de Taüll per a acollir ‘Lux Mundi’, una espectacular experiència audiovisual creada per quatre artistes digitals: Alba G. Corral, Massó, Desilence i Hamill Industries; juntament al duo vocal Tarta Relena per a reinterpretar les pintures al fresc d'aquesta joia del romànic. Tot sota una iniciativa de la Generalitat de Catalunya.
MusicTech Europe, per part seva, torna un any més a Sónar+D amb un programa especial d'activitats, organitzat amb Barcelona Music Tech Hub. La cerimònia de clausura de la Music Tech Europe Academy comptarà amb la presentació de les startups seleccionades dins del programa de l'acadèmia i es realitzarà una sessió especial de MusicTech Dialogues.
‘Aquelarre Futurista’ with Berta Segura & Francesca Tur (ES) | Chris Watson & Izabella Dłużyk present ‘Białowieża’ (UK/(PL) | Cracks in the foundation: Curation in 2025 (INT) | ‘Hacking the world’ with Berta Segura & Francesca Tur (ES) | Heith, James K and Günseli Yalcinkaya present ‘The Talk’ live AV (EU) | How to future the creative industries (INT) | ‘MAT(H)RASH’: un nuevo manifesto del arte, de Julieta Wibel y Mike Fernandez con Samantha Hudson y YESSi PERSE (ES) | Music Tech Europe Academy: Startups Pitch Session (EU/ES) | Music Tech Dialogues: Creative Economy Data + DEMODAY (EU/ES) | Saint Abdullah, Eomac & Rebecca Salvadori present ‘A Forbidden Distance’ (INT) | Salome Asega ‘Architect or Gardener’ (US)
‘Worlds to come’: altres mons possibles imaginats per les ments més curioses i inquietes
El programa d'aquest bloc aborda coses que no t’esperes: des de la computació quàntica i el futurisme no binari fins a la terraformació i els viatges interestel·lars. Tot un conjunt d'activitats en formats diversos que imaginen nous mons i conviden al públic de Sónar a descobrir-los en primícia.
Libby Heaney, doctora en ciència quàntica i la primera artista en el món a utilitzar la computació quàntica en l'art, presentarà ‘Eat my Multiverse’, on a través del seu captivador món visual convidarà al públic a repensar l'statu quo planetari des d'una mirada no binària. Per la seva part, l'artista Xin Liu presentarà 'Cosmic Metabolism', on els significats del terme s’interpreten a través de diverses accions -entre les quals destaca l'enviament del seu queixal del seny a l'espai, segons una tradició xinesa-. A més, l'artista i enginyera mediambiental australiana Tega Brain ens farà replantejar els processos automatitzats en els quals vivim immersos 24/7 amb ‘Questions of Automation’.
A Sónar +D aquest 2025 podrem veure neurohacking en directe. L'artista experimental Albert.DATA, doctorat en Ciències Cognitives, explorarà els límits de la tecnologia i el cervell humà amb la seva performance 'SYNAPTICON', on mostrarà la seva activitat cerebral mitjançant interfícies cervell-ordenador, exposant en temps real els seus pensaments i emocions davant l'audiència. Seguint el fil conductor, viurem un videojoc en directe. Danielle Braithwaite-Shirley convida al públic a participar en la seva imaginativa narració d'històries de la comunitat trans negra en una sessió ‘playformance’ interactiva a mig camí entre el videojoc i la performance anomenada ‘WE CAN’T PRETEND ANYMORE’.
Com a part del programa TIMES, les astròlogues radicals Alice Sparkly Kat i Manuka Honey convidaran al públic a la conversa ‘Listen, the stars are talking’ en la qual reivindicaran l'impacte de l'astrologia en la cultura pop d'avui dia i com és part fonamental del treball de molts artistes.
Per descomptat, no faltaran actuacions que trenquen motlles. Així mateix, una de les companyies de dansa més interessants del moment, LaSADCUM, s'uneix al duo multidimensional d'avatars de carn i os YESSi PERSE per a presentar un nou show audiovisual ‘CYBERMEDIEVAL’ que porta per bandera la crítica al tecnofeudalisme. La creadora musical Dania i l'artista visual Mau Morgó usaran instruments d'artefactes mesopotàmics del British Museum creats en 3D per a qüestionar el nostre compromís amb la descolonització en l'estrena mundial de 'replica — relic'. En un projecte coproduit per Sónar, Berlin Atonal, Rewire i Terraforma, arriba la narració audiovisual ‘The Drum and the Bird’ de Bill Kouligas i el grup de recerca Forensis que explora el llegat del colonialisme alemany a Namíbia. A més hi haurà nous shows de Safety Trance, Vica Pacheco, i una creació audiovisual feta exclusivament per a Sónar de les mans d'Alice Sparkly Kat i Akyute.
Albert.DATA ‘SYNAPTICON’ (ES) | Dania + Mau Morgó present ‘replica — relic’ (IQ-AU/ES) | ‘WE CAN’T PRETEND ANYMORE’ with Danielle Braithwaite-Shirley (UK) | Forensis & Bill Kouligas present ‘The Drum and The Bird’ (INT) | ‘Eat my Multiverse’ with Libby Heaney, presented by SEIDOR (UK) | Alice Sparkly Kat & Manuka Honey ‘Listen, the stars are talking’ (US/UK) | Safety Trance presents ‘DESTRUCCIÓN’ (VE) | ‘Questions of Automation’ with Tega Brain (AU) | Vica Pacheco presents ‘ITA’ AV (MX) | ‘Cosmic Metabolism’ with Xin Liu (CN) | YESSi PERSE & laSADCUM present ‘CYBERMEDIEVAL’ (ES)
Molt aviat desvetllarem la resta dels detalls de la programació, incloent tota la informació sobre el nou programa de Comunitats i la programació del Lounge+D.
Tanmateix, anunciarem tots els detalls sobre els 70 projectes participants a Project Area, incloent els que han estat seleccionats a través del nostre Open Call de finals de 2024.
Si vols viure l’experiència Sónar+D al complet - incloent activitats exclusives a partir de les 10h, i el programa sencer del Lounge+D el dijous i el divendres - necessites un SonarPass+D o un Sónar by Day Pass, fes-te amb el teu aquí.
Recorda que podràs accedir a la resta d’activitats de Sónar+D (incloent Project Area, Complex+D i Stage+D) amb qualsevol entrada que doni accés a Sónar de Dia.
Welcome to the frequency of now